Удружења жена

Удружења жена су важан партнер Туристичкој организацији општине Мало Црниће у развоју и промоцији туризма. Удруживање жена формално и не формално почело је озбиљније у овом веку, када су жене у селу осетиле да могу да валоризују своја знања, а за добробит својих породица. Прво регистровано удружење жена настало је у селу Црљенац 2007 године када је клуб жена Асоцијације за развој општине Мало Црниће осетио потребу да постане независна организација. Група жена регистровала је удружење жена и назвала га „Сестра Јелица“, по Јелици из легенде о настанку манастира Заова.

 

УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА „СЕСТРА ЈЕЛИЦА“

Један од најважнијих партнера Туристичке организације општине Мало Црниће у организовању манифестација, промоцији туристичке понуде Мало Црниће на сајмовима и другим манифестацијама у земљи. Броји 20 жена различитих интересовања и склоности, тренутно раде на осмишљавању аутентичног сувенира општине Мало Црниће.

 

УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА „ГЕРГИНЕ“

Актив жена „Кобиље“ настао је 2004. године. Посећивале су бројне манифестације и на тај начин презентовале традиционална  јела и рукотворине. 2012. године удружење је регистовано као Удружење жена „Гергине-Кобиље“. Данас  удружење броји око 30 активних и неактивних чланова које и даље презентују домаћу националну храну свога краја, рукотворине и планирају продају ручних радова.

Гергине су својим учинком улепшале многе манифестације, а самим тим добиле и признања организатора, од којих се истичу следећа:

* Удружење грађана „Точак“ Кула  – Захвалница за учешће на манифестацији „Са извора бистре воде“ 31.07.2011.

* Удружење грађана „Точак“ Кула – Диплома за освојено прво место у такмичењу  „Најбоље јело са сиром“ на манифестацији „Са      извора бистре воде“ 01.08.2011.

* Српска православна црква Кобиље – Захвалница поводом празновања црквене славе Св. Пр. Илије у Кобиљу за допринос и учешће 02.08.2011.

* Актив жена „Шумарк“ – Диплому за учешће у такмичењу у кувању гулаша 21.07.2012.

* Месна заједница Мала Крсна – Диплома за освојено прво место у категорији најоригиналније јело спремљено на стари начин, април, 2012.

* Месна заједница Мала Крсна – Захвалница за несебични допринос и учешће на фестивалу „Ускршњи дан на селу“, април 2012.

* Удружење грађана „Точак“ Кула – Захвалница за учешће на манифестацији „Са извора бистре воде“ 30.07.2012.

*Удружење грађана „Точак“ Кула – Диплома за освојено прво место у такмичењу „Најбоље уређеног штанда“ на манифестацији „Са извора бистре воде“ 30.07.2012.

* Српска православна црква Кобиље – Захвалница поводом празновања црквене славе Св. Пр. Илије у Кобиљу за допринос и учешће 02.08.2012.

На штанду Удружења жена „Гергине“ можете наћи много врста јела, а 10 карактеристичних јела која се увек могу наћи на штанду су:

  1. проја + сир
  2. качамак
  3. гибаница са сиром
  4. жумаре (са сиром, пилетином, телетином…)
  5. погача
  6. корнорате
  7. сарма
  8. ролат са пекмезом
  9. колач са шербетом
  10. старинске ванилице