ТООМЦ

Ф Е Д Р А С
ФЕСТИВАЛ ДРАМСКИХ АМАТЕРА СЕЛА СРБИЈЕ

Мало Црниће,
14. – 22. октобра

ФЕДРАС

 

            ФЕДРАС је основан 1972. године са циљем да поспеши и афирмише позоришну уметност у селима Стига и Поморавља. Почео је нанаметљиво са аматерима наше Општине да би убрзо окупио сва аматерска позоришта и драмске секције при културно-уметничким друштвима многих крајева републике Србије. Данас је то манифестација од значаја за читаву Републику. И ево годинама успешно окупља најуспешније позоришне групе села Србије са обема покрајинама.

До сада је на ФЕДРАС-у изведено преко 400 позоришних представа у конкуренцији и велики број ван конкуренције на спрском, румунском, мађарском, русинском, словачком, албанском и другим језицма.
Поред драмских аматера, ФЕДРАС окупља и песнике, сликаре, музичаре, и друге ствараоце са територије републике Србије. На ФЕДРАС-у се организују и округли столови, углавном са тематиком позоришног аматеризма у селима Србије.

 

ФЕДРАС

 

          Ова значајна културна манифестација угостила је многе еминентне драмске уметнике, од Раше Плаовића и Љубинке Бобић до Мире Ступице, Ружице Сокић, Радета Шербеџије, Љубе Тадића и многих других.
Организатори ФЕДРАС-а су Центар за културу Мало Црниће са својим телима, општина Мало Црниће и Савез аматера Србије.