ТООМЦ

СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ ВРАЊЕВАЦ

 

           Мало Црниће заузима централни део Браничевског округа, чији значај потиче још од давних времена на коме су се догодиле неке од највећих битака.

Споменик Врањевац посвећен је свим настрадалим са територије Браничевског округа у ослободилачким ратовима између 1912-1918. године. Налази се у атару села Кула на територији општине Мало Црниће поред чудом природе очуваних ровова у којима су браниоци дали живот за Србију. Посебан куриозитет споменика представља десетогодишњи истраживачки рад у циљу прикупљања и штампања четворотомне књиге са 23.560 имена погинулих са територије Браничевског округа, која је сазидана у зидине споменика Врањевац. Књига се чува у манастиру Брадача, манастиру Рукумија, Историјском архиву града Пожаревца и у свим значајнијим културним институцијама Србије.

           Tрадиционално, сваке године 18. октобра, Удружење потомака ратника ослободилачких ратова 1912-1918.  године и Општина Мало Црниће организују обележавање годишњице битке одржане на Врањевцу. Стогодишњица битке на Врањевцу обележена је 2015. године, када нас је посетио тадашњи председник Републике Србије Томислав Николић. Многи настрадали нису имали никакво обележје, а дали су живот за Србију. Битка на Врањевцу је једна од најкрвавијих битака која је вођена од 07-27. октобра 2015. године на браничевским просторима. Један од највећих напада на Србију био је преко Браничевског округа, који је отпочео 07. октобра нападом на Рам из Румуније. Велике жртве су изгубљене које су оличење храбрости војске која је била свесна непријатељске снаге која је била много јача. Девети пук и народ заједно са војском кренули су да се повлаче према Стигу, Петровцу на млави и Косову, уз сталне губитке и остављали пустош. Доласком на Врањевац, за који су сматрали да је неосвојив, 12 дана од напада на Раму, у ноћи између 18. и 19. октобра, одржана је битка када је цела чета поубијана. Мештанин села Кула издао је српску војску и довео непријатеља иза леђа. Два пута је покушан јуриш, али без успеха. У рововима се налазила артиљеријска батерија Српске војске 2015. године. Девети пешадијски пук је преполовљен од 4.000 војника и тотално деморалисан добио је наредбу на коначно повлачење према Свилајнцу, где ће се прикључити другим српским јединицама и наставити даље према Албанији и Крфу.

Многе жртве нису имале никакав помен до изградње споменика, па чак ни сећања потомака.

            За туристе авантуристичког духа, посебну пажњу привлачи планинарска стаза Врањевац која туристима пружа могућност рекреативног пешачења или вожњу бицикле кроз предео нетакнуте природе и три значајне туристичке локације. Атракцију  на стази представља параглајдинг полетиште (350мнв), познато по одржавању Државног првенства Републике Србије у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање. Даљина видика са полетишта директно зависи од аеро загађења, па је најбоље панораму гледати после кише. Са полетишта се виде Вршачке планине као и обронци Карпата у Румунији. Друга атракција стазе је манастир Брадача из XIV века за који се везује легенда о сестри Јелици, а део планинарске стазе представља и споменик Врањевац.