Света Петка – Змајевац

24997670

Постојање давне светиње у североисточном делу смољиначког атара, на месту које се и даље зове Манастир, нико не доводи у питање ни у селу Смољинцу, ни у његовој околини. Мада нема никаквих водљивих трагова цркве, нити постоје икакви записи и натписи који би потврдили да је ту постојала богомоља, сам назив потеса Манастир убедљиво говори да је он ту заиста био.

           Предео у којем је био манастир одвајкада се зове Змајевац, па се и у народу често помиње манастир Змајевац.

            По народном предању, манастир је славио Свету Параскеву, па се на тај дан сваке године крај извора окупља мноштво света из Смољинца, Кобиља, Шапина, забреге… Ту се такође реже колач и на Св. Вартоломеја и чини литија.

            На месту где се налазио манастир и данас је многопоштована света и лековита вода на који долазе становници Смољинца и свих околних села јер сви верују да та вода лечи од болести очију и да јача организам.

Садашњу капелу, налик на црквицу, димензија 5,40х5х6 метара саградила је омладина из Смољинца 1991. године. Идући ка главном извору, одмах до капеле са десне стране сазидан је и дом за окупљање народа са неопходним просторијама.