Ходањем до здравља 2023

У суботу, 23. септембра 2023. године у организацији Туристичке организације Мало Црниће и Спортско-рекреативне Асоцијације одржана је 4. манифестација „Ходањем до здравља“. Програм је почео пешачењем од Куле до манастира Брадача, где се учесницима обратио јеромонах Александар. Ходање је настављено до Врањевца и споменика палим борцима из Браничевског округа током I светског рата, свеукупне трасе од око 3км. На Врањевцу све присутне је поздравио председник општине Мало Црниће, господин Малиша Антонијевић, истакавши значај манифестације и указавши на важност очувања животне средине. Потом је генерал Миодраг Вукмировић одржао инспиративну беседу са намером да представи историјски контекст једне од најкрвавијих битака у српској историји која се одиграла управо на Врањевцу, када је у само једном дану, чувајући одступницу српској војци, погинуло скоро 1000 војника, махом паора-домаћина са ових простора.

Након говора прешло се на такмичење у савладавању атрактивног полигона спретности под називом „Врањевачки изазов“, у које су се деца са одушевљењем укључила. Трчало се, провлачило, прескакало и носило, гађало из лука стрелом и буздованом циљало у мету.  Такмичило се по узрасним категоријама од предшколаца до старијих основаца. Најуспешнији су се окитили медаљама, док су многи сузама дочекали резултате и коначан пласман. Највише узбуђена донео је турнир у надвлачењу конопца, на коме су

снаге одмерили готово сви. Екипе школа малоцрнићке општине су се бориле за победничке пехаре, док су се деца и родитељи такмичили у ревијалном програму. На најузбудљивијем мегдану снаге су одмерили представници локалне управе општине Мало Црниће и Спортско-рекреативне Асоцијације. Жестока борба је завршена чврстим стиском руке и братским загрљајем у правом духу ратничке традиције, спортске етике и ферплеја.

Прелеп дан испуњен дивним расположењем и дечијим узбуђењем остаће у прелепом сећању свих учесника са жељом да наставимо традицију окупљања у славу правих вредности, стварајући боље друштво за наше најмилије.