Где се налазимо

Категорије

Спомен обележје Врањевац

Мало Црниће заузима централни део Браничевског округа, чији значај потиче још од давних времена на коме су се догодиле неке од највећих битака.

Споменик Врањевац посвећен је свим палим борцима са територије Браничевског округа у ослободилачким ратовима између 1912-1918. године. Налази се у атару села Кула на територији општине Мало Црниће поред чудом природе очуваних ровова у којима су браниоци дали живот за Србију. Посебан куриозитет споменика представља десетогодишњи истраживачки рад у циљу прикупљања и штампања четворотомне књиге са 23.560 имена погинулих са територије Браничевског округа, која је сазидана у зидине споменика Врањевац. Књига се чува и у свим најзначајнијим културним институцијама Србије.

За туристе авантуристичког духа посебну пажњу привлачи планинарска стаза Врањевац која туристима пружа могућност рекреативног пешачења или вожњу бицикле кроз предео нетакнуте природе и три значајне туристичке локације. Атракцију  на стази представља параглајдинг полетиште (350мнв), познато по одржавању Државног првенства Републике Србије у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање. Даљина видика са полетишта директно зависи од аеро загађења, па је најбоље панораму гледати после кише. Са полетишта се виде Вршачке планине као и обронци Карпата у Румунији. Друга атракција стазе је манастир Брадача из XIV века за који се везује легенда о сестри Јелици, а део планинарске стазе представља и споменик Врањевац.

Спомен обележје Врањевац од 2015. године представља још један значајан историјски туристички локалитет у Малом Црнићу.

Facebook